WUSHU
   
     
 

Wushu is de chinese benaming voor krijgskunst. Wushu is een samenstelling van twee karakters: 武 (wǔ) dat oorlog, krijger, gevecht of vechter betekent en 術 (shù) dat kunst betekent.
Letterlijk staat Wushu dus voor krijgskunst.
Vaak wordt in de praktijk Kungfu 功夫) of Gong Fu als synoniem gezien voor wushu, maar eigenlijk betekent dit 'vaardigheid'.
Er is nogal wat onduidelijkheid over de termen. Vandaag de dag wordt de term wushu gebruikt om het wedstrijdgerichte aan te duiden daar waar de term kung fu meestal wordt gebruikt als men het over de traditionele stijlen heeft.
De eigenlijke betekenis van Chinese krijgskunst is meer dan alleen zelfverdediging. In de traditionele training wordt de leerlingen respect voor hun leraar, voor zijn adviezen en voor andere gevechtsstijlen bijgebracht.
Moderne Wushu is het Wushu die beoefend wordt als sport bij wedstrijden. In moderne Wushu heb je taolu ensanda/ sanshou.
Taolu betekent vorm, dus er wordt een vorm gelopen van een van de moderne stijlen, net zoals kata bij de Japanse stijlen en poemsee bij de Koreaanse stijlen. San shou betekent 'ongebonden hand' en verwijst naar het vrije gevecht. Sanda/san shou is dus de full contact variant van de moderne wedstrijd wushu.

 

 

   
 
Een interne, zachte vorm van wushu is het taijiquan ( Tai Chi ) deze kan men zowel gewapend als ongewapend beoefenen in diverse stijlen waarvan Yang en Chenstijl de meest bekende zijn.
Het moderne Wushu heeft een meer sportkarakter.Het is meer gericht op demonstraties en technische vaardigheden. Tot voor kort werd de nadruk meer gelegd op acrobatische sprongen dan op vechttechnieken. De laatste jaren is er weer meer een trend naar de traditionele vechttechnieken.Op Internationaal niveau worden om de twee jaar EK’s en WK’s georganiseerd door de EWUF & IWUF
Veel scholen die wushu onderwijzen zeggen hun oorsprong te hebben in de traditie van Bodhidharma
  Design by Weblimburg Copyright © Wushu Instituut Hoyer. Alle rechten voorbehouden   Disclaimer